Background

Lucruri de care m-am săturat în Cluj #naicucine

Lucruri de care m-am săturat în Cluj, toate au legătură cu circulația.

1. Nesimțirea din traficul clujean. Îmi veți spune că e oki, că prin alte locuri, aoleu. Totuși, we are Sparta, ha? Numărul celor care se comportă cretinoid în trafic a crescut alarmant, serios. Ziua și cazul. Astăzi primesc semnale cu farurile de la un bizon aflat în spatele meu. Eram prin Florești, pentru necunoscători - un soi de cartier al Clujului, deci, localitate, 50 km/h limitare, coloană. Îmi făcea disperat semn să mă dau la o parte să treacă el. Îi indic frumos că în fața mea e coloană, erau un camion și vreo 3-4 autorutisme pe banda mea, iar pe banda unu, un autobuz și 1-2 mașini. So, unde să trec și unde să treacă? Bizonul mă ocolește, când ajunge paralel cu mine, gesticulează și mi se pune în față, evident, frânând, că, așa cum v-am spus, era coloană deja. Evident, dobitocul continuă seria de gesturi tâmpe, că de ce nu l-am lăsat pe el. Sunt un șofer super calm, aș spune, respect regulile de circulație, nu mă grăbesc nicăieri, în general, și nu mă urc la volan cu gândul că ceilalți participanți la trafic îmi sunt adversari, ci colegi.

Cazul doi: nesimțitul care comite eroarea și nici nu se uită înspre tine să-ți ceară scuze. Ok, cu toții greșim, mai ales în trafic. Și eu am comis chiar recent o eroare, celălalt participant la trafic fiind un biciclist. Am coborât geamul și mi-am cerut scuzele de rigoare, căci așa e firesc, am discutat cu el, mai ales că a fost din vina mea. Nu s-a întâmplat nimic, dar e important și cum ieși dintr-o astfel de situație. Sigur, tipul a fost destul de recalcitrant, dar l-am înțeles, eu am comis eroarea. Am încercat să mă poziționez în situația lui. Ei bine, nu. Îți sar în față și nici nu se uită înspre tine în timp ce trec nonșalant la 1-2 m de mașina ta. S-a întâmplat recent cu o domnișoară care s-a chinuit efectiv să mă ocoleacă, după o manevră inițială tâmpită făcută de ea. Credeți că s-a uitat spre mine să-mi arunce un zâmbet, să-mi zică naibii ceva? Nu, se tot chinuia acolo de ziceai că eu îs de vină pentru manevrele ei.

2. Tot de traficul clujean, dar de cel din centru. Serios, închideți centrul Clujului pentru mașini. Circul cu mașina doar când e nevoie. Stau în Florești, dar în centru ajung foarte rar cu mașina, doar în situații de urgență. În rest, mă descotorosesc de ea și o iau pe jos spre locul unde am nevoie. Amicii mei știu asta :) Totuși, atunci când ajung prin centru, e calvar. Nu se poate gândi cineva la soluții de deviere? Nu-s arhitect sau specialist în chestiuni, dar bănuiesc faptul că Primăria Cluj-Napoca are așa ceva. Toate mașinile care vor să ajungă din Mănăștur în Mărăști ajung să traverseze centrul orașului, adică tocmai locul de maxim interes pentru...turiști, să zicem. So, atunci când aceștia ajung la Cluj, ce găsesc în centru: o minisculă zonă pietonală a Eroilor și, în rest, mașini, muulte mașini.


Ca atare, pentru ciculația din Cluj-Napoca, să aplică un minunat #naicucine. Mulțumesc, Mircea, pentru pontul ăsta :)

Ar fi interesant, cred, să deschid un topic special pe blog despre asta: lucruri de care m-am săturat în Cluj.

Categories: Share

Leave a Reply